Taliansky festival DolceVitaj láka aj na Rossiho pretekársku motorku

29.05.2012 Celý región

Bratislava 29. mája (TASR) - Predstaviť Slovákom aspoň časť z talianskej kultúrnej scény chce ďalší ročník festivalu DolceVitaj. Na Bratislavčanov tak čakajú výstavy, hudba, projekcie filmov, aj oslava vína v uliciach hlavného mesta. Na Slovensko však po prvý raz príde aj pretekárska motorka jedného z najlepších pilotov MOTO GP Taliana Valentina Rossiho. DolceVitaj potrvá celý jún a okrem Bratislavy sa koná aj v Žiline, Pezinku, Košiciach, Nitre a Sliači.

"Festival je najkrajšou výkladnou skriňou, akú si možno predstaviť medzi dvoma republikami," povedal dnes na tlačovej konferencii generálny riaditeľ Sekcie medzinárodnej spolupráce Ministerstva kultúry SR Stanislav Vallo. Podľa neho sa práve kultúrou dá dosiahnuť najviac. "Mamma Mia..., roky závidím tomu, kto vymyslel DolceVitaj a roky mu želám všetko najlepšie," dodal.

Na svojom piatom ročníku chce festival prepojiť ekonomiku a kultúru. Tak ako každý rok, aj teraz sa uskutoční v znamení jedného spomienkového podujatia. "Tento rok to bude storočnica narodenia spisovateľky Elsy Moranteovej," povedala dnes riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave Teresa Triscari. Pripomenula, že meno spisovateľky nesie aj cena, ktorú sa každoročne udeľuje jednému talianskemu a jednému slovenskému režisérovi a tiež prekladateľovi. Tú si tento rok prevezmú režisér Marco Bellocchio za film Sorelle Mai, Martin Šulík za film Cigán a tiež Michaela Jurovská za celoživotné prekladateľské dielo.

DolceVitaj nezabudne ani na 50. výročie družobných vzťahov medzi mestami Bratislava a Perugia, ktoré pripomenie napríklad Verdiho operou Nabucco pod vedením dirigenta Waltera Attanasiho. Festival oslávi aj 500. rokov narodenia slávneho maliara Jacopa dal Ponte, nazývaného Bassano. V Galérii mesta Bratislavy si budú môcť záujemcovia pozrieť výstavu jeho diel s názvom Útek do Egypta.

Okrem velikánov minulosti ponúkne festival aj súčasné výtvarné umením. Pocta Giannimu Bertinimu bude mať podobu výstavy v Považskej galérii umenia v Žiline. Autorská výstava výtvarníčky luxemburského pôvodu Monique Dupong sa uskutoční v bratislavskej Dvorane Ministerstva kultúry SR. Organizátori pripomenuli, že počas festivalu sa bude pripíjať talianskym vínom a pripomínať Horácia alebo Catulla či slávnu minulosť Ríma.
 

Vyberte región